Ιστορικό

Η φωτογραφική ομάδα fplus δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013, στην πόλη της Λάρισας, από μία ομάδα 18 ερασιτεχνών φωτογράφων, τους οποίους ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον και η αγάπη για την φωτογραφία.

Οι συναντήσεις της ομάδας γινόταν αρχικά κάθε Τρίτη στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του Kaveh kanes. Από το Νοέμβριο του 2014 οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, σε χώρο που τους παραχώρησε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων στο Μύλο του Παππά (Γεωργιάδου 53) στη Λάρισα.

Από την αρχή της δημιουργίας, η ομάδα, ανακοινώνει κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους επόμενους 10 μήνες. Μέσα από μία πλούσια δράση που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις φωτογράφων, ομιλίες, προβολές, διαλέξεις, διαγωνισμούς κ.α., δίνεται  η δυνατότητα στα μέλη της ομάδας, αλλά και όλους όσους τους ενδιαφέρει η τέχνη της φωτογραφίας, να εμβαθύνουν, αλλά και να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες,  να καλλιεργήσουν την αισθητική τους και να εξελίξουν το προσωπικό τους ύφος.

Επίσης διοργανώνει τακτικά φωτογραφικές εξορμήσεις στην περιοχή της Λάρισας και εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως και επισκέψεις σε σημαντικά φωτογραφικά δρώμενα που γίνονται στη χώρα.

Στη διάρκεια λοιπόν των 3 αυτών ετών, η fplus έχει επιμεληθεί την παραγωγή 10 ομαδικών εκθέσεων με δουλειά των μελών της, που φιλοξενήθηκαν εκτός από εκθεσιακούς χώρους στην πόλη της Λάρισας και σε φωτογραφικά φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν, στη Λιβαδειά, το Μεσολόγγι και το Βόλο.

Τον Απρίλιο του 2016, η ομάδα παρουσίασε το φωτογραφικό της έργο στη Λαμία στο πλαίσιο του μήνα φωτογραφίας που διοργάνωσε η φωτογραφική ομάδα Λαμίας.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014 φιλοξένησε στη Λάρισα δύο ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας και τον Οκτώβριο του 2015 την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Αρτίκου με τίτλο «Μεσολόγγι – η λίμνη του αλατιού και των αναμνήσεων».

Τον Μάρτιο του 2015 φιλοξένησε, τη φωτογραφική ομάδα OramaPhotos και το Ιανουάριο του 2016, φιλοξένησε, τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς. Και στις δύο παρουσιάσεις μια ομάδα εκπροσώπων μελών των ομάδων μίλησαν για τις δράσεις τους και πρόβαλαν επιλεγμένες ομαδικές και ατομικές δουλειές.

Στην διάρκεια των 3 αυτών ετών πραγματοποιήθηκαν, 47 παρουσιάσεις/αφιερώματα σε σύγχρονους και κλασικούς Έλληνες και ξένους φωτογράφους και 15 παρουσιάσεις/αφιερώματα πάνω σε θέματα που αφορούν την ιστορία, την τεχνική και την αισθητική της φωτογραφίας.

Φιλοξένησε επίσης 7 Έλληνες φωτογράφους, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Μπεχράκη, τον Αβραάμ Παυλίδη και τον Χάρη Κακαρούχα οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό την φωτογραφική τους δουλειά, ενώ παράλληλα παρουσίασαν την δουλειά τους και 3 μέλη της ομάδας.

Το Νοέμβριο του 2013, διοργάνωσε ένα σεμινάριο με θέμα "DSLR Video" με τον Παναγιώτη Μπαντικούδη με δωρεάν συμμετοχή και τον Μάιο του 2015, ένα διήμερο βιωματικό φωτογραφικό εργαστήριο με τον Χάρη Κακαρούχα.

Η ομάδα επίσης διοργάνωσε 12 μονοήμερα και 2 διήμερα δωρεάν σεμινάρια φωτογραφίας τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη της ομάδας στο χώρο συναντήσεων αλλά και σε άλλους χώρους σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.

Την περίοδο 2015-2016 διοργάνωσε επίσης 2 δωρεάν σεμινάρια φωτογραφίας για παιδιά και εφήβους διάρκειας 3 μηνών και 4 τρίμηνα σεμινάρια για ενήλικες στα οποία συμμετείχαν δωρεάν φοιτητές και άνεργοι.

Το Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016 η fplus, συμμετείχε με 6 δίωρες συναντήσεις στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης «Κατασκήνωση στην πόλη» για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών που υλοποίησε ο Δήμος Λαρισαίων.

Το Σεπτέμβριο του 2013, η fplus με 3 ακόμη  φωτογραφικές ομάδες, διοργάνωσαν ένα διαγωνισμό φωτογραφίας με την ονομασία Photo Sunday. Διαγωνισμός που πραγματοποιείται μία Κυριακή κάθε μήνα. Διοργανώθηκαν από τότε, συνολικά, 36 διαγωνισμοί. Συμμετείχαν συνολικά 15 φωτογραφικές ομάδες από 14 πόλεις της χώρας, από όλη την χώρα.
Το 2015 το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag και η fplus διοργάνωσε 1 φωτογραφικό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα "η Λάρισα αλλιώς" σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων και το Γραφείο Υποψηφιότητας | Λάρισα Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, καθώς και 5 ακόμα διαγωνισμούς φωτογραφίας που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.

Στην διάρκεια των 3 ετών επίσης πραγματοποιήθηκαν 6 ομιλίες, 1 portfolio review, μια παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος και 2 PhotoCamp που πραγματοποιήθηκαν στα Μεσάγκαλα της Λάρισας το 2013 και το 2016.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποίησε μια performance στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ παραστατικών τεχνών